Route

De route naar Guadalest alleen is al de moeite waard. Het eerste stuk kun je binnendoor doen via Calpe over de N-332. Via de snelweg AP-7 (in zuidelijke richting) ben je echter sneller. Bij afrit 64 (Altea) ga je er af, waarna je over de CV-755 richting Callosa d'En Sarria rijdt. In dit dorpje merk je al, dat het anders is dan de kustplaatsen. Hier leven hoofdzakelijk boeren die vooral leven van de teelt van citrusvruchten. De kans is groot dat je op de rotonde die je passeert een boer op z'n trekker voorbij ziet komen. Vanuit Callosa d'En Sarria vervolg je je weg op de CV-755 en houd je de plaats Alcoy aan. De weg die steeds bochtiger wordt, brengt je langs grote velden vol met citrusbomen die door middel van doeken beschermd worden tegen de felle zon en de uv-straling. De vele velden die met doeken bedekt zijn geven een imposant en apart beeld. 

Na een klein half uur rijden op de CV-755 zie je de torentjes van het kasteel van Guadalest ineens opduiken. Dan moet je nog bijna tien minuten rijden, vooral doordat dit stuk vrij bochtig is en een aantal hoogteverschillen kent. Zodra je de plaats binnenrijdt zie je aan beide kanten van de weg parkeerterreinen. Hoewel het niet aangegeven staat, is dit betaald parkeren. Zodra je de auto weggezet hebt komt er iemand afrekenen. In 2014 was het tarief € 2,00.
Op drukke dagen kan het aan het einde van de ochtend erg druk zijn met geparkeerde auto's. Vanwege de warmte kun je in de zomermaanden sowieso beter wat vroeger in de ochtend komen. Rond 10 uur 's morgens gaat alles een beetje open en komt het dorp tot leven. Voor mooie foto's heb je dan helaas in zuidoostelijke richting al last van te felle tegenzon, het stuwmeer kun je dan wel goed vastleggen omdat die ten noorden van het dorp ligt.
Voor de mooiste foto's moet je aan het einde van de dag terugkeren als de avondzon een warme gloed over Guadalest en het dal gooit.