De historie van Las Fallas

Er gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van Las Fallas festival. Een ervan is dat het festival is ontstaan bij de timmerlieden van Valencia, die hun sloophout en andere oude houten producten in de winter (op 19 maart) verbrandden, ter ere van het feest voor Sint-Josef (patroonheilige).

De 'Fallas' staan voor de pilaren met brandbare spullen uit die tijd. Later werden er prijzen uitgedeeld aan diegenen die het creatiefst hun spullen verbrandden. Zo is het festival van Las Fallas ontstaan.

Tegenwoordig gaat het er om wie de mooiste en meest creatieve beelden kan maken en wie het mooiste en grootste vuur heeft. Elk jaar worden er ongeveer 700 beelden gemaakt. Het is een lust voor het oog. Sommige inwoners van Valencia zijn het hele jaar bezig met de bouw van hun pop. Er zijn zelfs poppen die 20 meter hoog zijn. Werkelijk enorm.

 

Meer over het festival is te vinden op de volgende site: https://www.fallasfestival.nl/

 

Onderstaande foto's zijn genomen op zaterdag 19 maart 2016 in Denia. 

 

Waar moet u zijn tijdens Las Fallas in Valencia

Las Fallas speelt zich in veel straten van de stad Valencia af. Daarom is het van groot belang dat u weet waar u moet zijn en bekend bent met alle gebieden (en de Fallas) die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het eerste gebied ligt vlak bij de haven Autonom de Valencia, op de Avenida de la Malvarrosa. Dit is het gebied dat het verste weg is. Misschien handig om dit op de eerste dag te doen.

Dichtbij het Jardinas del Real, op de kruising van Micer Masco en Arevalo Vaca, vindt u nog een gebied dat de moeite waard is om te bezoeken tijden dit festival. De Fallas gelegen op de hoek van Monestir de Poblet en Aparicio Albiñana bevinden zich op slechts een paar blokken van de Fallas van Nou Campanar en mogen ook niet missen in uw route.

In het centrum van de stad Valencia is natuurlijk de meeste activiteit tijdens het festival. U kunt er verschillende Fallas bekijken vlakbij de Paseo de la Pechina of op Archiduque Carlos, bij Parc del Oeste. Ook de Fallas die te vinden zijn op Plaza del Pilar en het Plaza de la Merced mogen niet ontbreken.

Heeft u nog niet genoeg gezien dan zijn er nog geweldige poppen te vinden in  de straten van Convento Jerusalen, Almirante Cadarso, Reino de Valencia, Sueca en Cuba.

Zorg dat u al deze gebieden op een kaart markeert. U kunt dan niet verdwalen en u weet precies waar u moet zijn tijdens het festival. 

Meer info over de fallas fiestas in Valencia: http://www.verrassendvalencia.nl/fallas.html 

 

Op vele plaatsen in Spanje zijn gedurende de periode voor 19 maart Fallas Feesten. Je kunt het programma makkelijk vinden op Google door het woord fallas in te typen en de plaats waar je deze zou willen meemaken.

 

In Gandia is overigens een klein leuk museum dat veel over de geschiedenis en de cultuur weergeeft.